Naaipatroon dames raglan jurk


Deze zomerse jurk kan uitgevoerd worden met korte of lange mouwen. De jurk sluit nauw aan en heeft een vrouwelijke pasvorm. Voor de stof koos ik Bangkok Blue Red van het Belgische kledingmerk Froy & Dind. Voor de lezers van mijn blog bied ik het naaipatroon met 20% korting aan met de code: zomer (geldig t/m 30 juli 2017).

Materialen:
* Jersey - Froy & Dind, Bangkok Blue Red (Stofbreedte: 145 cm)
   - 200 cm (maat 34 t/m 44)  
   - Naaigaren

Werkbeschrijving:
Het naaipatroon in de maten 34 t/m 44 is te koop in mijn webshop.

Bij het werken met stretch stoffen is het belangrijk dat je de stof tijdens het naaien niet uitrekt. Gebruik bij het naaien van stretch stoffen een stretchnaald en een stretch steek. Bij deze jurk worden alle naden gestikt met een tweelingnaald. De jurk is prima zonder overlockmachine te naaien, maar voor een professionele afwerking heb ik zelf delen van de jurk afgewerkt met een overlockmachine.

Om een plaatje uit het stappenplan uit te vergroten kan je eenmaal op het betreffende plaatje klikken met je muis.

Stap 1: Het patroon tekenen op de stof.
Print het patroon horizontaal (liggend) op A4-papier op 100% (ware grootte). Een instructievideo voor het downloaden en uitprinten van het patroon vind je hier.

Neem het patroon met een aqua trickmarker over op de achterzijde van het tricot. Teken vervolgens de naadtoeslag erbij. Hou over het algemeen een naadtoeslag van 1 cm aan. Voeg bij de hals en aan de onderkant van de mouwen een naadtoeslag van 2 cm toe. Voeg aan de onderkant van de jurk 5 cm naadtoeslag toe. Teken met de aqua trickmarker een tweede lijn op 1 cm vanaf de halslijn.


Stap 2: Het knippen van de stof.
Knip het voorpand, het achterpand, de twee rok delen en de mouwen (twee maal, gespiegeld) uit de stof.


Stap 3: De randen van de stof afwerken met een overlockmachine
Werk voor een professioneel resultaat de onderkant van de mouwen, de onderkant van het voorpand en de onderkant van het achterpand af met een overlockmachine. Mocht je geen overlockmachine tot je beschikking hebben, kan je deze stap overslaan.


Stap 4: Naai de inkepingen van de mouwen dicht.
Naai de inkepingen van de mouwen dicht. Gebruik hiervoor een enkele naald met een rechte steek.


Stap 5: Rokdelen aan het voorpand en het achterpand bevestigen.
Leg de rokdelen en het voorpand en het achterpand met de goede kanten op elkaar en speld vast. Naai vast. Gebruik een tweelingnaald met een rechte steek of een overlockmachine.


Stap 6: Naai de mouwen aan het voorpand en aan het achterpand.
Naai de linker en rechter mouw aan het voorpand en aan het achterpand. Gebruik een stretchnaald met een rechte steek of een overlockmachine.


Stap 7: Naadtoeslag halslijn eenmaal omvouwen.
Vouw de eerste centimeter naadtoeslag van de halslijn naar binnen en speld vast.


Stap 8: Naadtoeslag halslijn nogmaals omvouwen.
Vouw de tweede centimeter naadtoeslag van de halslijn naar binnen en speld vast.


Stap 9: Naai vast.
Keer de jurk met de goede kant naar buiten en naai vast.


Stap 10: Naai de zijnaden van de jurk en de mouwen
Keer de jurk binnenste buiten en speld de onderkant van de mouwen en de zijkanten van de jurk vast. Plaats ten hoogte van de taille, bij de aansluiting van het rokdeel en het voorpand aan beide kanten een lusje (⌀ 5 cm) . Het lusje steek je 2,5 cm tussen de stof, zodat straks een lus van 5 cm onstaat. Door de lusjes wordt straks het koord geregen om de jurk vast te knopen met een lus aan de vooorkant van de jurk. Naai de zijnaden van de jurk en van de mouwen vast. Gebruik een stretchnaald met een rechte steek of een overlockmachine.


Stap 11: Vouw de naadtoeslag naar binnen.
Vouw de naadtoeslag van de mouwen en de onderkant van de jurk naar binnen en speld vast.


Stap 12: Naai de zoom aan de onderzijde van de jurk.
Keer de jurk met de goede kant naar buiten en naai de zoom aan het onderkant van de jurk en aan de onderkant van beide mouwen vast op 1,5 cm vanaf de rand.

Stap 13: Knip een strook van 150 cm bij 4 cm uit de stof.
Knip een strook van 150 cm bij 4 cm uit de stof. Vouw de reep stof over de gehele lengte vanaf beide kanten naar binnen.

Stap 14: Speld vast.
Speld vast.

Stap 15: Vouw nogmaals dubbel.
Vouw nogmaals dubbel en speld vast. Naai over de gehele lengte vast.


© de dromenfabriek
niet bestemd voor commercieel gebruik

1 opmerking: