Naaipatroon dames raglan shirt maat 34 - 44


Een nieuw jaar, een nieuw patroon en een nieuw voornemen om dit jaar meer naaipatronen te gaan maken. Het raglan shirt heeft een ronde hals en lange mouwen en is verkrijgbaar in maat 34 t/m 44 in mijn webshop. Het shirt sluit nauw aan en heeft een vrouwelijke pasvorm.

Materialen:
* Jersey - Froy & Dind, London Green (Stofbreedte: 140 cm)
   - 150 cm (maat 34 t/m 44)  
   - Naaigaren

Werkbeschrijving:
Het naaipatroon in de maten 34 t/m 44 is te koop in mijn webshop.

Bij het werken met stretch stoffen is het belangrijk dat je de stof tijdens het naaien niet uitrekt. Gebruik bij het naaien van stretch stoffen een stretchnaald en een stretch steek. Bij dit shirt worden alle naden gestikt met een tweelingnaald. Het shirt is prima zonder overlockmachine te naaien, maar voor een professionele afwerking heb ik zelf delen van het shirt afgewerkt met een overlockmachine.

Om een plaatje uit het stappenplan uit te vergroten kan je eenmaal op het betreffende plaatje klikken met je muis.

Stap 1: Het patroon tekenen op de stof.Print het patroon horizontaal (liggend) op A4-papier op 100% (ware grootte). Een instructievideo voor het downloaden en uitprinten van het patroon vind je hier.

Neem het patroon met een aqua trickmarker over op de achterzijde van het tricot. Teken vervolgens de naadtoeslag erbij. Hou over het algemeen een naadtoeslag van 1 cm aan. Voeg bij de hals, de onderkant van het shirt en aan de onderkant van de mouwen een naadtoeslag van 2 cm toe. Teken met de aqua trickmarker een tweede lijn op 1 cm vanaf de halslijn.

Stap 2: Het knippen van de stof.

Knip het voorpand, het achterpand en de mouwen (twee maal, gespiegeld) uit de stof.

Stap 3: De randen van de stof afwerken met een overlockmachine


Werk voor een professioneel resultaat de onderkant van de mouwen, de onderkant van het voorpand en de onderkant van het achterpand af met een overlockmachine. Mocht je geen overlockmachine tot je beschikking hebben, kan je deze stap overslaan.

Stap 4: Naai de inkepingen van de mouwen dicht.

Naai de inkepingen van de mouwen dicht. Gebruik hiervoor een enkele naald met een rechte steek.

Stap 5: Naai de mouwen aan het voorpand en aan het achterpand.

Naai de linker en rechter mouw aan het voorpand en aan het achterpand. Gebruik een tweelingnaald met een rechte steek of een overlockmachine.

Stap 6: Naadtoeslag halslijn eenmaal omvouwen.

Vouw de eerste centimeter naadtoeslag van de halslijn naar binnen en speld vast.

Stap 7: Naadtoeslag halslijn nogmaals omvouwen.

Vouw de tweede centimeter naadtoeslag van de halslijn naar binnen en speld vast.

Stap 8: Naai vast.

Keer het shirt met de goede kant naar buiten en naai vast.

Stap 9: Naai de zijnaden van het shirt en de mouwen

Keer het shirt binnenste buiten en speld de onderkant van de mouwen en de zijkanten van het shirt vast. Naai de zijnaden van het shirt en van de mouwen vast. Gebruik een tweelingnaald met een rechte steek of een overlockmachine.

Stap 10: Vouw de naadtoeslag naar binnen.

Vouw de naadtoeslag van de mouwen en de onderkant van het shirt naar binnen en speld vast.

Stap 11: Naai de zoom aan de onderzijde van het shirt.

Keer het shirt met de goede kant naar buiten en naai de zoom aan het onderkant van het shirt en aan de onderkant van beide mouwen vast op 1,5 cm vanaf de rand.

© de dromenfabriek
niet bestemd voor commercieel gebruik

2 opmerkingen:

  1. Heel leuk patroon. Heb probleem met het naaien van de inkepingen in de mouwen. Weet niet goed hoe die moeten gevouwen worden om te naaien. Als ik de werkbeschrijving hierboven bekijk heb je een evenwijdige naad aan de zij/bovenkant. En dat krijg ik niet voor mekaar. Heeft u raad hoe ik het het beste doe. Dank je wel alvast

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marjan, dat staat inderdaad een beetje onduidelijk in de werkbeschrijving. De bedoeling is niet dat je de mouwen dubbel vouwt, maar dat je beide kanten op elkaar speld, net zoals je de mouwen op de armsgaten speld; die hebben ook niet precies dezelfde vorm.

      Verwijderen