DIY: Maak zelf een tipi tent

Materialen:
* 4 meter ongebleekt katoen (Stofbreedte: 160 cm)
* 5 bamboe stokken (180 cm) (verkrijgbaar bij het tuincentrum)
* Naaigaren

Werkbeschrijving:
Download het gratis naaipatroon hier.

Om een plaatje uit het stappenplan uit te vergroten kan je eenmaal op het betreffende plaatje klikken met je muis.

Stap 1: Het patroon tekenen op de stof.
Neem het patroon met een aqua trickmarker over op de achterzijde van de stof. Teken vervolgens de naadtoeslag erbij. Gebruik de gehele stofbreedte, zodat de naadtoeslag boven en onder maximaal is. Hou aan de schuine zijde een naadtoeslag van 1 cm aan. Hou bij de middennaad van de voorkant van de tipi een naadtoeslag van 2 cm aan.

Tip: Voor het aftekenen van de stof kan je gebruik maken van een lange draad wol. Deze plak je aan twee kanten met plakband vast op de stof. Markeer een aantal punten met een aqua trickmarker op de stof. Tussen deze punten trek je met een liniaal een rechte lijn.

Stap 2: Het knippen van de stof.
Knip de vijf zijden van de tipi tent uit de stof.

Stap 3: De randen van de stof afwerken met een overlockmachine
Werk de onderkant en bovenkant van de stof en de middennaad van het voorpand (met uitzondering van de bovenste 70 cm) af met een overlockmachine. Mocht je geen overlockmachine tot je beschikking hebben gebruik dan een zigzag steek om de randen van de stof af te werken.

Stap 4: Vouw de naadtoelag om en naai vast.
Vouw de naadtoeslag van de onderkant en bovenkant naar binnen en speld vast. Vouw ook de naadtoeslag van de middennaad van het voorpand (met uitzondering van de bovenste 70 cm) naar binnen en speld vast. Naai vast met een rechte steek.

Stap 5: Leg het voorpand op een driehoek en naai vast.
Leg het linker voorpand op een van de driehoeken met de goede kanten op elkaar en speld vast. Naai vast. Gebruik een overlockmachine of gebruik een rechte steek en werk de naad af met een zigzag steek.

Stap 6: Naai alle zes de delen aan elkaar vast.
Naai op deze manier alle zes de delen aan elkaar vast.

Stap 7: Knip een reep stof uit de stof.
Knip een reep stof van 5 cm breed van de gehele lengte van de stof. Knip vijf stroken van 10 cm af. Werk de randen van de stroken stof af met een overlockmachine of met een zigzag steek.

Stap 8: Maak bevestigingspunten voor de stokken.
Naai de vijf stroken stof aan de binnenzijde op de hoekpunten van de tipi tent. Hier steek je straks de stokken in. De lange strook stof leg je aan de bovenzijde van de tipi tent. Je naait 6 maal in het midden van elk pand de strook stof vast. Hier schuif je straks de bamboe stokken door heen.

Stap 10: Naai het voorpand aan elkaar vast.
Vouw de tipi tent dubbel, met de goede zijden tegen elkaar en speld de bovenste 70 cm van het voorpand aan elkaar vast. Naai vast met een overlockmachine. Bij gebruik van een naaimachine kan je de naad afwerken met een zigzag steek.

Stap 11: Zet de tipi in elkaar.

Steek nu de bamboe stokken aan de bovenzijde door de tunnel en dan in de bijbehorende hoekpunten aan de onderzijde van de tipi. Leg de tent plat op de grond. Bind aan de bovenzijde de reep stof stevig om de tent en de stokken heen. Zet nu de tent op. Om de tent strak neer te zetten, duw je vanaf de bovenkant de stokken naar beneden, totdat de tipi netjes staat.

Maak zelf een ontwerp voor een tipi tent

Stap a: Bereken de hoek tussen de stokken van bovenaf gezien.
Kies het aantal stokken (minimaal 3) voor de tipi. Bereken de hoek tussen de stokken van bovenaf gezien (360 graden/aantal stokken).

Stap b: Bereken de lengte van de stokken van bovenaf gezien.
Kies de breedte van de tipi. Bereken de lengte van de stokken van bovenaf gezien (breedte van de tipi /2).

Stap c: Bereken de breedte van de onderzijde van de tipi.
Bereken de breedte van de onderzijde van de tipi. Dit bereken je eenvoudig op www.driehoekberekenen.nl.

Stap d: Kies de hoogte van de tipi
Kies de hoogte van de tipi.

Stap e: Bereken de lengte van de lange zijde van de tipi.
Bereken de lengte van de lange zijde van de tipi. Dit bereken je eenvoudig op www.driehoekberekenen.nl of met de stelling van pytagoras (a2 + b2 = c2). Voor de lengte van de bamboe stokken kies je de lengte van de lange zijde van de tipi plus 20 cm.

Stap f: Verlaag de bovenkant van de tipi met 5 cm.
Je hebt nu van alle panden de lengte en breedte berekend. Haal de bovenste 5 cm er van af, om ruimte te maken voor de stokken. Je kan de tipi nu volgens de werkbeschrijving in elkaar naaien.

© de dromenfabriek
niet bestemd voor commercieel gebruik

1 opmerking: