Gratis naaipatroon hollands jurkje maat 68

Materialen:
* Rood-wit geruite stof (30 cm bij 15 cm) (voorpand jurkje boven)
* Blauw-wit geruite stof (40 cm bij 35 cm) (voorpand jurkje onder)
* Band (3 cm breed en 30 cm lang)
* Bijvoorbeeld rood-wit geruite stof (40 cm bij 50 cm) (achterpand jurkje)
* Effen witte stof (80 cm bij 50 cm) (voering jurkje)
* Twee blauwe knopen (2 cm)
* Twee rode of witte knopen (1 cm)
* Band (o,5 cm breed en 16 cm lang)
* Machinegaren

Omschrijving:
Het jurkje heeft een goede pasvorm en sluit aan de bovenkant bij de schouders met twee knopen. Om het jurkje gemakkelijk aan en uit te kunnen trekken worden de zijnaden tot het de patroontekens aan elkaar genaaid. De jurk sluit bij de oksels met een lusje om een knoop. De jurk kan je zowel over het hoofd als over de voeten aan trekken.

Werkbeschrijving:
Download het gratis naaipatroon hier. Print het patroon ten minste vier maal uit.

Het patroon is zonder naadtoelage. Hou over het algemeen een naadtoelage van een 1/2 cm aan. Hou aan de onderkant van het jurkje een naadtoelage van 2 cm aan.

Knip een voorpand (groen onder en rood boven) en een achterpand (groen onder en geel boven) uit de stof voor de voering. Knip ook een achterpand (groen onder en geel boven) uit de rood-wit geruite stof. Knip het papieren patroon voor het bovenste gedeelte van het voorpand (rood) bij de zwarte pijl door midden. Het bovenste gedeelte is het patroon voor de rood-wit geblokte stof die je gebruikt voor het bovenste gedeelte van het voorpand. Het onderste gedeelte vormt samen met het groene deel van het patroon het patroon voor de blauw-wit geblokte stof voor de onderkant van het voorpand.


Leg het bovenste gedeelte van het voorpand op het onderste gedeelte van het voorpand, waarbij de rood-wit geblokte stof over de blauw-wit geblokte stof valt. Naai aan elkaar vast. Naai de stoffen nogmaals net boven het stiksel en net onder het stiksel vast. Leg het band van 3 cm breed op de juiste positie op het voorpand en naai vast.

Leg het voorpand op het achterpand, met de goede kanten op elkaar en speld vast. Naai de zijnaden tot de patroontekens. Herhaal deze stap voor het voorpand en het achterpand van de voering. Keer de voering met de goede kant naar buiten.

Schuif de twee jurkjes in elkaar, met de goede kanten op elkaar en speld vast. Knip het band van 0,5 cm breed in de lengte door midden. Vouw beide stukjes band in de lengte door midden. Schuif het band voor 2,5 cm tussen de stof ten hoogte van de onderkant van de linker en rechter oksels bij het voorpand, zodat er straks lusjes van 2,5 cm (5 cm lang band) ontstaan.
Naai beide jurkjes aan elkaar vast. Keer het jurkje met de goede kant naar buiten. Stik de naad door op 0,5 cm vanaf de rand.

Vouw de naadtoelage aan de onderkant van het jurkje naar binnen en speld de buitenkant en de voering op elkaar. Naai rondom vast op 0,5 cm vanaf de rand.

Naai de twee knoopsgaten op het voorpand en torn open met een tornmesje. Naai de knopen (2 cm) met de hand stevig vast op het achterpand.

Naai de knopen (1 cm) stevig vast op het achterpand ten hoogte van de onderkant van de linker en rechter oksel.
© de droomfabriek
niet bestemd voor commercieel gebruik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten