Gratis patroon rok maat 62 (2-4 maanden)

Materialen:
* Stof (70 cm breed bij 60 cm hoog)
* Blinde rits (18 cm)
* Machinegaren

Werkbeschrijving:
Download het gratis patroon hier. En download het vouwschema hier.

Werk de onderkant van de stof af met een locksteek. Vouw de stof 4 cm vanaf de onderkant in de breedte dubbel. Naai de stof 1 cm vanaf de vouw over de gehele lengte van de stof. Zet hiervoor de naald van de naaimachine in de linkerstand, zodat je met de naaivoet strak langs de vouw kan naaien. Zo maak je de eerste vouw in de stof. Naai de volgende vouw 2 cm vanaf de gemaakte vouw. Maak de volgende vouw na 3 cm en de volgende na 2 cm. Je hebt nu vier vouwen genaaid over de gehele breedte van de stof.

Naai de volgende 8 vouwen steeds 2 cm vanaf de vorige vouw. Je vouwt de stof steeds 2 cm na de vorige vouw om en vervolgens naai je de stof 1 cm vanaf de vouw over de gehele lengte van de stof.

Teken met een aqua trickmarkter een streep over de gehele breedte van de stof 26,5 cm vanaf de onderkant van de stof. Knip de resterende stof van de rok en werk de bovenkant over de gehele breedte af met een locksteek.

Naai vervolgens om de 5 cm vertikaal van boven naar beneden. Vouw hierbij de 8 bovenste plooien steeds om en om allemaal omhoog en naar beneden zodat er een golvend patroon ontstaat. De onderste vier plooien worden steeds naar beneden gevouwen.


Vouw de stof over de breedte door midden, waarbij de goede kant naar binnen is gericht. Speld vast. Knip het uitgeprinte patroon van de rok uit. Leg het patroon op de stof. Hou onder en boven een naadtoelage van 1 cm aan. Trek het patroon over op de stof met behulp van een aqua trickmarker, of door middel van kleermakerskrijt. Naai de linkerkant van de rok. Knip de stof 0,5 cm vanaf de naad en werk de zijkant af met een locksteek. Knip nu de rechterkant van de rok 0,5 cm vanaf de naad. Vouw de stof weer open en werk beide zijkanten af met een locksteek.

Vouw de bovenzijde van de rok 1 cm vanaf de bovenkant om en naai langs de rand vast. Zet de naald hierbij in de middenpositie. Naai de blinde rits in de rok. Keer de rok binnenste buiten. Naai de rechterkant van de rok op elkaar. Keer de goede kant van de rok weer naar buiten. Vouw nu de onderzijde van de rok om, 1 cm vanaf de onderkant en naai langs de rand vast.

© de droomfabriek
niet bestemd voor commercieel gebruik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten