Gratis naaipatroon jongens overhemd


Materialen:
* Katoenen stof (Cloud 9 - Happy Drawing Organic Lions & Tigers)
* Machinegaren
* Vlieseline
* Knopen of kamsnaps (1 cm)

Werkbeschrijving:
Download het gratis naaipatroon in een van onderstaande maten:

(maat 68) (4 - 6 maanden)
(maat 74) (6 - 9 maanden)
(maat 80) (9 - 12 maanden)
(maat 86) (1 - 1 1/2 jaar)>
(maat 92) (1 1/2 - 2 jaar)

Het naaipatroon in de maten 98 t/m 164 is verkrijgbaar in mijn webshop.Het overhemd kan uitgevoerd worden met korte en lange mouwen. Als je het overhemd met korte mouwen uitvoert of maakt in de maten 68 t/m 80, dan werk je de mouwen af met een zoom i.p.v. een manchet.

Om een plaatje uit het stappenplan uit te vergroten kan je eenmaal op het betreffende plaatje klikken met je muis.

Stap 1: Het patroon overnemen op de stof.
Print het patroon horizontaal (liggend) op A4-papier op 100% (ware grootte). Een instructievideo voor het downloaden en uitprinten van het patroon vind je hier.

Neem het patroon met een aqua trickmarker over op de achterzijde van de stof. Teken vervolgens de naadtoeslag erbij. Hou over het algemeen een naadtoeslag van 1 cm aan. Voeg aan de onderkant van de mouwen en de onderkant van het voorpand en de onderkant van het achterpand een naadtoeslag van 2 cm toe.

Stap 2: Het knippen van de stof.
Knip het voorpand (2x, gespiegeld), het achterpand, de schouderpas (2x), de kraag (2x), de staander (2x), de mouwen (2x, gespiegeld), het manchet (4x) en de split (2x gespiegeld) uit de stof. Verstevig de belegdelen met vlieseline.


Stap 3: Schouderpas aan voorpand bevestigen.
Leg het rechter voorpand op de schouderpas en speld vast. Leg hier de tweede schouderpas bovenop de met de goede kanten tegen elkaar. Speld vast.

Stap 4: Schouderpas aan voorpand bevestigen.
Naai vast. Werk de naad af met de overlockmachine of met een zigzag steek.

Stap 5: Het linker voorpand bevestigen.
Herhaal stap 3 en 4 voor het linker voorpand. Klap vervolgens de schouderpas naar boven open.

Stap 6: Naai het achterpand vast aan de schouderpas.
Leg het achterpand op de buitenste schouderpas, met de goede kanten op elkaar en speld vast. Naai vast. Werk de naad af met een overlock steek of een zizag steek. Klap het achterpand naar boven open.

Stap 7: Binnenste schouderpas vast naaien.
Draai de blouse om en vouw de naadtoeslag van de binnenste schouderpas aan de binnenzijde om. Speld vast. Klap de schouderpas naar boven en speld vast. Naai vast op circa 3 millimeter van de rand.

Stap 8: Manchet naaien.
Leg beide manchetdelen met de goede kanten op elkaar en speld vast. Naai vast en knip de hoeken bij. Keer met de goede kant naar buiten.

Stap 9: Split mouw omvouwen.
Vouw bij beide mouwen het buitenste randje van de split tweemaal om en speld vast. Naai vast. Probeer dit randje zo dun mogelijk te maken.

Stap 10: Naadtoeslag split omvouwen.
Knip de split in zoals aangegeven op het patroon. Vouw aan beide kanten de naadtoeslag naar binnen en speld vast. Vouw de split verticaal dubbel.

Stap 11: Split bevestigen.
Schuif de split om de inkeping aan de onderkant van de mouw. Vouw de naadtoeslag aan de punt van de split en halverwege de split naar binnen en speld vast. Naai rondom vast.

Stap 12: Naai de mouwen aan de armsgaten.
Leg de linker mouw op de blouse met de goede kanten op elkaar en speld vast. Naai de mouw aan het armsgat. Werk de naad af met een overlock steek of een zigzag steek. Herhaal voor de andere mouw.

Stap 13: Naai de zijnaden en de zijkant van de mouw.
Keer de blouse binnenste buiten. Speld de onderkant van de mouwen en de zijkanten van het overhemd vast. Naai de zijnaden van het shirt en de zijkanten van de mouwen vast. Werk de naad af met een overlock steek of een zigzag steek.

Stap 14: Werk de onderzijde van de blouse af met een overlock steek.
Werk de onderkant van de blouse af met een overlock steek of een zigzag steek.

Stap 15: Vouw de naadtoeslag naar binnen.
Vouw de naadtoeslag van de onderkant van de blouse naar binnen en speld vast. Naai vast op circa 1.5 cm van de rand.

Stap 16: Vouw de naadtoeslag aan de zijkant van het voorpand naar binnen.
Vouw de naadtoeslag aan beide kanten van het voorpand naar binnen en speld vast.

Stap 17: Vouw het beleg naar binnen.
Vouw de stof nogmaals naar binnen op de vouwlijn die aangegeven is op het patroon en naai het beleg vast.

Stap 18: Vouw de plooien in de mouw.

Maak de plooien in de mouw en zet deze vast met spelden. Controleer of de lengte van de mouw past bij de lengte van het manchet. Maak zo nodig de plooien iets groter of kleiner, zodat de lengte gelijk is.

Stap 19: Manchet vast naaien.
Bevestig de manchet aan de uiteinde van de mouwen en speld vast. Naai vast en naai tevens rond de gehele contour.

Stap 20: Naai de kraag aan de staander.
Leg de kraag en de staander met de goede kanten op elkaar en speld vast. Naai vast.

Stap 21: Kraag bevestigen.
Speld de kraag op de buitenzijde van de blouse en naai rondom vast.

Stap 22: Naai beide kraagdelen aan elkaar vast.
Leg beide kraagdelen met de goede kanten op elkaar en speld vast. Naai de buitenste contour.

Stap 23: Keer de kraag met de goede kant naar buiten.
Keer de kraag met de goede kant naar buiten en speld vast aan de binnenzijde van de blouse. Naai vast. Naai tevens de contour van de kraag op circa 2 mm van de rand.

Stap 24: Bevestig de kamsnaps.
Bevestig ten slotte de kamsnaps of knopen op het voorpand en op het manchet.

Hoe pas je het patroon aan?
De maten van kinderkleding is gebaseerd op de lengte van het kind. De breedtemaat is afwezig. Om alle kinderen van passende kleding te voorzien, richt elk kledingmerk zich op een ander deel van de markt. Alhoewel de maten van kinderkleding gebaseerd zijn op de lengte van het kind, kiezen kledingmerken er voor om uniform te zijn in de breedtemaat. Kledingmerken die zich richten op bredere kinderen, korten de mouwen en de lengte van het kledingstuk in. Kledingmerken die zich richten op smallere kinderen, verlengen de mouwen en de lengte van het kledingstuk. Kinderen die wat breder zijn dan gemiddeld, zullen over het algemeen kleding kopen die een maat groter is dan hun lengte, maar waarvan de lengte van het kledingstuk en de lengte van de mouwen ingekort is. Kinderen die smaller zijn dan gemiddeld, zullen over het algemeen kleding kopen die een maat kleiner is dan hun lengte, maar waarvan de lengte van het kledingstuk en de lengte van de mouwen verlengt is.

Op eenzelfde manier kan het naaipatroon van deze blouse ook worden aangepast. Kies de juiste maat en kort eventueel de lengte van de mouwen en de lengte van de blouse in. Je kan de optimale lengte van het overhemd en de mouwen bepalen op basis van kleding die het kind goed past of door het kledingstuk aan te passen bij stap 14. 

© de dromenfabriek
niet bestemd voor commercieel gebruik 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten