Gratis naaipatroon sweatshirt

Materialen:
* Tricot - Birch fabrics - Bear Camp
   50 cm  x 150 cm (maat 56 t/m 116)
   100 cm x 150 cm (maat 122 t/m 146)
   150 cm x 150 cm (maat 152 t/m 170)
* Boordstof
* Vlieseline (Voor maat 56 t/m 92)
* Twee drukknopen of kam snaps (Voor maat 56 t/m 92)
* Naaigaren

Werkbeschrijving:
Download het gratis naaipatroon in een van onderstaande maten:

maat 56 - (1 - 2 maanden)
maat 62 - (2 - 4 maanden)
maat 68 - (4 - 6 maanden)
maat 74 - (6 - 9 maanden)
maat 80 - (9 - 12 maanden)
maat 86 - (1 - 1 1/2 jaar)
maat 92 - (2 jaar)

Het naaipatroon in de maten 98 t/m 170 is verkrijgbaar in mijn webshop.

Het Sweatshirt sluit voor maat 56 t/m 92 met twee drukknopen op de linker schouder. Het sweatshirt in maat 98 t/m 170 wordt zonder drukknopen uitgevoerd. Voor deze maten kan je stap 3, 4 en 14 van de werkbeschrijving overslaan.

Bij het werken met stretch stoffen is het belangrijk dat je de stof tijdens het naaien niet uitrekt. Gebruik bij het naaien van stretch stoffen een stretchnaald en een stretch steek. Bij dit shirt worden alle naden gestikt met een tweelingnaald. Het shirt is prima zonder overlock-machine te naaien.

Om een plaatje uit het stappenplan uit te vergroten kan je eenmaal op het betreffende plaatje klikken met je muis.  

Stap 1: Het patroon tekenen op de stof.
Print het patroon horizontaal (liggend) op A4-papier op 100% (ware grootte).  Een instructievideo voor het downloaden en uitprinten van het patroon vind je hier.

Neem het patroon met een aqua trickmarker over op de achterzijde van het tricot. Teken vervolgens de naadtoeslag erbij. Hou over het algemeen een naadtoeslag van 1 cm aan. Teken de hals, de onderkant van het shirt en de onderkant van de mouwen zonder naadtoeslag.

Stap 2: Het knippen van de stof.
Knip het voorpand, het achterpand en de mouwen (2x) uit de stof.

Stap 3: Speld naadtoeslag linker schoudernaad vast.
Verstevig het beleg met vlieseline. Vouw de naadtoeslag van de linker schoudernaad naar binnen en speld vast. (Voor maat 98 t/m 170 kan je deze stap overslaan.)

Stap 4: Naai naadtoeslag van de linker schoudernaad vast.
Naai de naadtoeslag van de linker schoudernaad vast. (Voor maat 98 t/m 170 kan je deze stap overslaan.)

Stap 5: Naai de schoudernaad.
Voor maat 56 t/m 92 : Leg het achterpand op het voorpand, met de goede kanten op elkaar. Naai de rechter schoudernaad. Knip de overtollige stof af.

Voor maat 98 t/m 170: Leg het achterpand op het voorpand, met de goede kanten op elkaar. Naai de schoudernaden. Knip de overtollige stof af.

Stap 6: Boordjes naaien.
Voor maat 56 t/m 92 : Vouw de boordjes voor het afwerken van de mouwen en de onderkant van het shirt verticaal door midden. Naai vast op circa 1 cm vanaf de rand. Keer de boordjes met de goede kant naar buiten. Vouw de boordjes overlangs dubbel, met de goede kant naar buiten.

Vouw het boordje voor het afwerken van de hals horizontaal door midden en naai de zijkanten vast. Keer met de goede kant naar buiten.

Voor maat 98 t/m 170: Vouw de boordjes voor het afwerken van de hals, mouwen en de onderkant van het shirt verticaal door midden. Naai vast op circa 1 cm vanaf de rand. Keer de boordjes met de goede kant naar buiten. Vouw de boordjes overlangs dubbel, met de goede kant naar buiten.Stap 7: Halsboordje naaien.
Speld het halsboordje met de goede kanten op elkaar op het shirt. Naai vast op circa 1 cm vanaf de rand. Gebruik hierbij een twelingnaald met rechte steek of een overlockmachine.

Stap 8: Halsboordje met de goede kant naar buiten keren.
Keer het halsboordje met de goede kant naar buiten.

Stap 9: Speld de mouw vast.
Klap het shirt open. Leg de mouw op het shirt met de goede kanten op elkaar en speld vast.

Stap 10: Naai de mouw aan de armsgaten.
Naai de mouw aan de armsgaten. Herhaal stap 9 t/m 10 voor de andere mouw.

Stap 11: Naai de zijnaden en de zijkant van de mouw.
Keer de sweater binnenste buiten. Speld de onderkant van de mouwen en de zijkanten van de sweater vast. Naai de zijnaden van het shirt en de zijkanten van de mouwen vast.

Stap 12: Naai de boordjes aan.
Speld twee spelden aan de zijkanten van de boordjes en twee spelden in het midden van de boordjes. Zo markeer je de zijnaden en het midden van het shirt en de mouwen. Speld de mouwboordjes met de goede kanten op elkaar op het shirt. Naai vast op circa 1 cm vanaf de rand. Doe het zelfde voor de boordstof aan de onderkant van het shirt.

Stap 13: Keer de boordjes met de goede kant naar buiten.
Keer de mouwboordjes en het boordje aan de onderzijde van shirt met de goede kant naar buiten.

Stap 14: Bevestig de drukknopen.
Bevestig ten slotte de drukknopen of kam snaps op de linker schouder. (Voor maat 98 t/m 170 kan je deze stap overslaan)

Het patroon aanpassen (breder of smaller maken):
Is je kind smaller dan gemiddeld, neem dan een kledingmaat kleiner en verleng de mouwen en de onderkant van het sweatshirt met à 2 cm. Is je kindje breder dan gemiddeld, neem dan een maat groter en verkort de uiteinden van de mouwen en de onderkant van het sweatshirt met 1 à 2 cm. (Voor de kleinere maten hou je 1 cm aan, voor de grotere maten hou je 2 cm aan.) 

© de dromenfabriek
niet bestemd voor commercieel gebruik

N.b. voor de ontwikkeling van nieuwe naaipatronen ben ik op zoek naar mensen die het leuk vinden om gratis een kledingstuk opgestuurd te krijgen in ruil voor feedback. Ik ben op het moment vooral op zoek naar maat 80. Bij interesse kan je een berichtje sturen via het reactieformulier van mijn webwinkel.

7 opmerkingen:

 1. Super leuk patroon. Moet er bij de de boordjes ook nog naadwaarde?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb de stof al uitgeknipt, maar waar staan de maten van de boordstof?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi, ik vraag me af: wat betekent 'niet bestemd voor commercieel gebruik'? Ik naai kleinschalig/hobbymatig voor de verkoop. Kan ik daarvoor dit patroon gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. bedankt voor deze supergaaf sweatshirt maar waar vind ik maat 128/134?

  BeantwoordenVerwijderen