Gratis naaipatroon bikini maat 104De stof van de bikini is naar eigen ontwerp. De stof liet ik printen bij Passion Prints op de stof Polyamide Malaga Mat.

Materialen:
* Badpak stof (bikini)
* Reep badpak stof  - 4 cm breed (biais)
* Bikini sluiting (2x)

Werkbeschrijving:
Download het gratis naaipatroon in maat 104.

Bij het werken met stretch stoffen is het belangrijk dat je de stof tijdens het naaien niet uitrekt. Gebruik bij het naaien van stretch stoffen een stretchnaald en een stretchsteek. Bij dit zwempak worden tenzij anders aangegeven, alle naden gestikt met een tweelingnaald en een rechte steek.

Om een plaatje uit het stappenplan uit te vergroten kan je eenmaal op het betreffende plaatje klikken met je muis.

Stap 1: Het patroon overnemen op de stof.
Print het patroon horizontaal (liggend) op A4-papier op 100% (ware grootte). Een instructievideo voor het downloaden en uitprinten van het patroon vind je hier.

Neem het patroon met een aqua trickmarker over op de achterzijde van de badpak stof. Teken vervolgens de naadtoeslag erbij. Hou over het algemeen een naadtoeslag van 1 cm aan. Teken de bovenkant van de zwembroek en de zijkanten van het kruis zonder naadtoeslag. Voeg aan de bovenzijde van het kruis 2 cm naadtoeslag toe.

Teken de onderkant en een zijkant van de bikini zonder naadtoeslag. Voeg aan de andere zijde 2 cm naadtoeslag toe.
Stap 2: Het knippen van de stof.
Knip het voorpand, het achterpand, het kruis en de twee bikini delen uit de stof.

Stap 3: Bovenkant afwerken.
Vouw de bovenste 2 cm naadtoeslag van het kruis naar binnen en speld vast. Naai vast op circa 1,5 cm vanaf de rand. Knip de overtollige stof af.

Stap 4: Onderkant zwembroek naaien.
Leg het achterpand op het voorpand, met de goede kanten op elkaar. Leg hier bovenop het kruis met de goede kant van het kruis op de achterkant van het achterpand. Speld vast. Naai vast met een enkele naald en een rechte steek.

Stap 5: Naai de zijnaden.
Leg het voorpand op het achterpand met de goede kanten op elkaar en naai de zijnaden. Knip de overtollige stof af.

Stap 6: Naadtoeslag naar binnen vouwen.
Vouw de naadtoeslag van de beengaten naar de binnenkant van de zwembroek en speld vast.

Stap 7: Naai beengaten.
Keer de zwembroek met de goede kant naar buiten. Naai de beengaten op 1 cm vanaf de rand. Naai ter hoogte van het kruis met de naaivoet langs de rand.

Stap 8: Bovenkant zwembroek afwerken.
Keer de zwembroek binnenste buiten. Werk de bovenzijde van de zwembroek af met een reep badpak stof van 4 cm breed. Naai de biais vast aan de binnenzijde van de zwembroek op circa 1 cm vanaf de rand. Trek hierbij de stretch stof voor de biais uit tijdens het naaien, maar zorg ervoor dat de zwembroek niet uitgerekt wordt.

Stap 9: Biais naaien.
Vouw de biais naar de buitenkant van de zwembroek. Vouw dubbel en speld vast. Naai dicht langs de vouwrand vast.

Stap 10: Bikini naaien.
Sla de naadtoeslag van het rechter bikini-deel 1 cm naar binnen en speld vast.
Stap 11: Bikini naaien.
Vouw de naadtoeslag nogmaals 1 cm naar binnen en speld vast. Naai vast. Herhaal stap 10 en 11 voor het linker bikini-deel.

Stap 12: Halsboordje naaien.
Leg de bikini delen met de goede kant naar beneden op je werkvlak. Werk de zijkant van de bikini delen af met twee repen badpak stof van 4 cm breed en 30 cm lang.

Naai de reep stof vast aan de achterzijde van de bikini op circa 1 cm vanaf de rand. Trek hierbij de reep stof uit tijdens het naaien, maar zorg ervoor dat de bikini niet uitgerekt wordt.
Stap 13: Halsboordje naaien.

Vouw de reep stof naar de voorkant van de bikini. Vouw dubbel en speld vast. Naai dicht langs de vouwrand vast.


Stap 14: Bikini sluiting bevestigen.

Bevestig op 12,5 cm afstand van de bikini driehoekjes de bikini sluiting. Rijg het bikini koordje door de bikini sluiting en vouw het uiteinde naar achter. Naai vast.

Stap 15: Onderkant bikini afwerken.

Leg de bikini met de goede kant naar beneden op je werkvlak. Werk de onderkant van de bikini af met een reep badpak stof van 4 cm breed en 50 cm lang.

Naai de reep stof vast aan de achterzijde van de bikini op circa 1 cm vanaf de rand. Trek hierbij de stretch stof voor het halsboordje uit tijdens het naaien, maar zorg ervoor dat de bikini niet uitgerekt wordt.

Stap 16: Onderkant bikini afwerken.
Vouw de reep stof naar de voorkant van de bikini. Vouw dubbel en speld vast. Naai dicht langs de vouwrand vast.

Stap 17: Bikini sluiting bevestigen.

Bevestig op 12,5 cm afstand van de bikini driehoekjes de bikini sluiting. Rijg het bikini koordje door de bikini sluiting en vouw het uiteinde naar achter. Naai vast. Pas de bikini aan en knip dan pas de overtollige stof af.© de droomfabriek
niet bestemd voor commercieel gebruik

1 opmerking: