Gratis naaipatroon jas voor dreumes


Beschrijving:
Het jasje is geheel gevoerd met fleece en daardoor lekker warm voor aankomende herfst en winter. Het jasje heeft twee sierzakken en een split aan de achterkant.

Materialen:

* Stof (ca. 60 cm bij 150 cm) (buitenkant)
* Fleece (ca. 60 cm bij 150 cm) (voering)
* Acht knopen (2 cm)
* Naaigaren

Werkbeschrijving:
Download het gratis naaipatroon:

Maat 86 (12 - 18 maanden)

Het patroon is zonder naadtoeslag. Hou over het algemeen een naadtoeslag van 0,5 cm aan. Hou aan de onderkant van de jas een naadtoelage van 2 cm aan en aan de onderkant van de mouwen een naadtoelage van 1,5 cm aan.

Knip de mouwen, de muts (2x gespiegeld) uit de stof voor de buitenkant van de jas en uit de stof voor de voering van de jas. Knip de bovenzijde en de onderzijde van het voorpand (2x gespiegeld), het achterpand, de schouderpas en de sierzakken (4x) uit de stof voor de buitenkant van de jas. Knip het voorpand (2x gespiegeld) en het achterpand uit de fleece.

Leg de stof voor de muts met de goede kanten op elkaar en speld vast. Naai aan de bovenkant aan elkaar vast. (Laat een open ruimte bij de inkeping). Speld de inkepingen aan de bovenkant van de muts aan elkaar en naai vast. Doe hetzelfde voor de binnenmuts van fleece. Schuif de voering in de buitenmuts, met de goede kanten op elkaar en speld vast. Naai de voering en de buitenmuts aan elkaar, maar laat de onderkant open. Keer de goede kant naar buiten. Naai nogmaals helemaal rondom vlak langs de rand.

Naai eerst een jasje voor de voering: Leg het linker en rechter voorpand op het achterpand, met de goede kanten op elkaar. Naai de schoudernaden en de zijnaden. Keer met de goede kant naar buiten. Speld de bovenkant van de mouwen op de armsgaten van de blouse, met de goede kanten op elkaar en naai vast. Trek de mouwen door de armsgaten naar binnen en speld de onderkanten van de mouwen vast, met de goede kanten op elkaar. Naai de onderkant van de mouwen. Keer de mouwen weer met de goede kant naar buiten.

Naai nu de buitenkant van het jasje: Vouw de split in de onderkant van het achterpand en speld vast. Leg de boven- en onderkant van het achterpand met de goede kanten op elkaar en speld vast. Naai de naad. Stik de naad door op de bovenkant van het achterpand.

Leg de stof voor beide sierzakken met de goede kanten op elkaar en speld vast. Naai vast, maar laat de bovenkant open. Keer met de goede kant naar buiten. Naai nogmaals helemaal rondom vlak langs de rand. Naai de knoopsgaten op beide sierzakken en torn open met een tornmesje. Leg de boven- en onderkant van het linker en rechter voorpand met de goede kanten op elkaar en speld vast. Leg de zakken op de juiste postitie tussen de stof en speld vast. Naai de naad. Stik de naden door op de bovenkant van het linker en rechter voorpand.

Leg het linker en rechter voorpand op het achterpand, met de goede kanten op elkaar. Naai de schoudernaden en de zijnaden. Keer met de goede kant naar buiten. Speld de bovenkant van de mouwen op de armsgaten van het jasje, met de goede kanten op elkaar en naai vast. Trek de mouwen door de armsgaten naar binnen en speld de onderkanten van de mouwen vast, met de goede kanten op elkaar. Naai de onderkant van de mouwen. Keer de mouwen weer met de goede kant naar buiten.

Speld de muts op de buitenkant van de jas, met de goede kanten op elkaar. Speld daar bovenop de voering van de jas, met de goede kanten op elkaar. Naai aan elkaar vast. Start met naaien vanaf de rechter bovenhoek van het linker voorpand en naai door tot de linker bovenhoek van het rechter voorpand.

Speld de voering en de buitenzijde van de jas aan elkaar, met de goede kanten op elkaar. Naai vast. Laat aan de onderkant van het jasje 12 cm open. Keer de goede kant naar buiten.

Haal de linkermouw tevoorschijn via de opening aan de onderkant van de jas. Naai de armsgaten met de goede kanten op elkaar. Doe hetzelfde voor het rechter armsgat. Keer de mouwen weer met de goede kant naar buiten. Stik het uiteinde van beide mouwen door op 1 cm vanaf de rand.

Stik de naden van de halsnaad, de voorkant en de onderkant door op 1 cm vanaf de rand. Start met naaien vanaf de linker schoudernaad langs de halsnaad naar de linker voorkant. Dan naar beneden naar de onderkant van de jas. Vervolgens langs de onderkant van de jas naar de rechter voorkant, langs de zijkant omhoog en langs de halsnaad naar de rechter schoudernaad.

Naai de knoopsgaten op het linker voorpand en torn open met een tornmesje. Naai de knopen met de hand stevig vast.

© de dromenfabriek
niet bestemd voor commercieel gebruik

14 opmerkingen:

 1. Tjonge, een patroon voor een heuse jas! Geen idee of ik ooit de moed heb om aan een dergelijk project te beginnen, maar in een patroon is dus alvast voorzien. Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oooh via google kom ik op jouw patroon! Wauw! Ik ga hem opslaan en wie weet nog een keer gebruiken! Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben via via op je blogje terecht gekomen en ik vind het echt een leuke en interessante blog. Dit patroontje van het winterjasje vind ik helemaal het einde en ben dan ook direct aan de slag gegaan dit is het dan geworden: http://creativebynirphania.blogspot.be/2012/09/winterjasje-voor-sofie.html ik heb er wel de sierzakjes niet opgezet want ik was het eerlijk gezegt vergeten (bloos).
  Heel erg bedankt voor het delen van die patroontjes, er zijn er zeker nog dat ik ga maken!! Ik heb ook een linkje van je blog op mijn pagina met tutorials gezet.

  Vele lieve groetjes
  Fannytje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo,
  Ook ik heb het jasje gemaakt, hier een foto:
  https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/246533_482482545119751_973735223_n.jpg
  Ook zonder zakjes, want vond dat mooier voor deze toch al vrij drukke stof.
  Het patroon en de uitleg was zeer goed te volgen. Bedankt! Een kleine opmerking (kan nuttig zijn voor wie het jasje ook wil maken): de omtrek van de mouwen (schouder) is net iets kleiner dan het armsgat in de jas. Je kan de mouwen dus beter iets uitvergroten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hierbij een fotootje van de tweede versie. Met wat extra folliekes (een paspelbandje en in de mouwen een extra laagje van die stof waarmee ze mantels voeren, zodat de armpjes er makkelijker door te halen zijn.)
  https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/68474_484247241609948_797657936_n.jpg

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb een aantal weken terugje blog ontdekt en ben helemaal verslaafd. Echt gigantisch bedant voor al je leuke patroontjes. Heb er al een hele hoop van uitgeprobeerd. Dit jasje heb ik net af (Alleen nog leuke knopen gaan uitzoeken). http://mijnparadijsje.blogspot.be/2012/10/winterjasje.html
  Dank je wel om alles te delen met ons :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. http://wiekswereld.blogspot.nl/2012/10/herfstjasje.html
  Dankjewel voor het delen van je patronen, het jasje is een groot succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Even een vraagje: Op het patroon van het voorpand staat een lange stippellijn, is dit omdat links minder breed is dan rechts? Of is dit gewoon een aanduiding waar de knopen komen? of ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een aanduiding waar de knopen komen.

   Verwijderen
  2. Heb je een idee hoe je dit prachtige jasje omzet in een maatje 104?

   Verwijderen
 9. Ik heb dit al gemaakt maar zou ook graag eentje voor mijn dochter van 2.5j maken. Is er een patroon hiervoor? Of hoeveel extra moet ik rekenen op dit patroon? Merci

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zou dit patroon kunnen gebruiken:
   http://smalldreamfactory.blogspot.nl/2012/11/free-pattern-toddler-jacket-size-2t.html

   Verwijderen
 10. Als beginner is dit misschien toch wat te hoog gegrepen... Ik zit helemaal vast. Wanneer ik de kap op de buitenkant spelt, lijkt dit mooi uit te komen, geen stof over, maar dan kan ik nadien die knopen er niet meer opzetten, lijkt mij. Er is dan geen overlap meer mogelijk. De breedte van kap en buitenkant zijn gelijk, dit lijkt mij bizar. De voering is dan wel weer breder, dus hoe dan ook klopt er denk ik iets niet. Hopelijk kan je mij hier verder helpen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap niet goed hoe het kan dat de voering breder is dan het jasje; je tekent ze toch over van hetzelfde patroon? Als de kap net zo groot is als het jasje, dan kan je toch nadien de knopen er nog steeds op zetten?

   Verwijderen