Gratis naaipatroon jas voor dreumes


Beschrijving:
Het jasje is geheel gevoerd met fleece en daardoor lekker warm voor aankomende herfst en winter. Het jasje heeft twee sierzakken en een split aan de achterkant.

Materialen:

* Stof (ca. 60 cm bij 150 cm) (buitenkant)
* Fleece (100% katoen) (ca. 60 cm bij 150 cm) (voering)
* Acht knopen (2 cm)
* Naaigaren

Werkbeschrijving:
Download het gratis naaipatroon:

Maat 86 (12 - 18 maanden)


Om een plaatje uit het stappenplan uit te vergroten kan je eenmaal op het betreffende plaatje klikken met je muis.

Stap 1: Het patroon overnemen op de stof.
Print het patroon horizontaal (liggend) op A4-papier op 100% (ware grootte). Een instructievideo voor het downloaden en uitprinten van het patroon vind je hier.

Neem het patroon met een aqua trickmarker over op de achterzijde van de stof. Het patroon is zonder naadtoeslag. Voeg 1 cm naadtoeslag toe.


Stap 2: Het knippen van de stof.
Knip de mouwen en de muts (2x gespiegeld) uit beide stoffen. Knip de bovenzijde en de onderzijde van het voorpand (2x gespiegeld), het achterpand, de schouderpas en de sierzakken (4x) uit de stof voor de buitenkant van de jas. Knip het voorpand (2x gespiegeld) en het achterpand uit de stof voor de voering van de jas.

Stap 3: De buitenste contour van de muts naaien.
Leg de stof voor de binnenste en buiteste muts met de goede kanten op elkaar en speld vast. Naai de buitenste contour van de muts (Laat de ruimte bij de inkeping open).

Stap 4: Inkeping vast naaien.
Speld de inkepingen aan de bovenkant van de muts aan elkaar en naai vast. Doe hetzelfde voor de binnenmuts van fleece. Knip de overtollige stof af.

Stap 5: Beide mutsen aan elkaar vast spelden.
Schuif de voering in de buitenmuts, met de goede kanten op elkaar en speld vast.

Stap 6: Beide mutsen aan elkaar vast naaien.
Naai de voering en de buitenmuts aan elkaar, maar laat de onderkant open.

Stap 7: Stik de naad door.
Keer de goede kant naar buiten. Naai nogmaals rondom, vlak langs de rand.

Stap 8: Sierzakken naaien.
Leg de stof voor beide sierzakken met de goede kanten op elkaar en speld vast. Naai rondom vast, maar laat de bovenkant open. Keer met de goede kant naar buiten en stik de naad door.

Stap 9: Sierzakken positioneren.
Leg de sierzakken op de juiste postitie op de stof en speld vast. Leg vervolgens de boven- en onderkant van het linker en rechter voorpand met de goede kanten op elkaar en speld vast. Naai de naad.

Stap 10: Naai de boven en onderkant aan elkaar vast.
Leg tevens de schouderpas op de onderkant van het achterpand (met de goede kanten op elkaar) en speld vast.  Naai vast. Werk de naad af met een overlock steek of een zizag steek.

Stap 11: Stik de naad door.
Klap de bovenkant naar boven en stik de naad door op de bovenkant van het voor- en achterpand.

Stap 12: Naai de knoopsgaten op de sierzakken.
Naai de knoopsgaten op beide sierzakken en torn open met een tornmesje.

Stap 13: Naai de schoudernaden.
Leg het linker en rechter voorpand op het achterpand (voor zowel de voering als voor de buitenkant van de jas), met de goede kanten op elkaar. Naai de schoudernaden.

Stap 14: Armsgaten jas naaien.
Keer met de goede kant naar buiten. Speld de bovenkant van de rechter mouw op het rechter armsgat, met de goede kanten op elkaar en naai vast. Herhaal voor de linker mouw.

Stap 15: Speld de zijnaden vast.
Keer beide delen van de jas binnenste buiten. Speld de onderkant van de mouwen en de zijkanten van de jas vast.

Stap 16: Naai de zijnaden en de onderkant van de mouw.
Naai de zijnaden van de jas en de onderkanten van de mouwen vast.

Speld de muts op de buitenkant van de jas, met de goede kanten op elkaar. Speld daar bovenop de voering van de jas, met de goede kanten op elkaar. Naai aan elkaar vast. Start met naaien vanaf de rechter bovenhoek van het linker voorpand en naai door tot de linker bovenhoek van het rechter voorpand.

Speld de voering en de buitenzijde van de jas aan elkaar, met de goede kanten op elkaar. Naai vast. Laat aan de onderkant van het jasje 12 cm open. Keer de goede kant naar buiten.

Haal de linkermouw tevoorschijn via de opening aan de onderkant van de jas. Naai de armsgaten met de goede kanten op elkaar. Doe hetzelfde voor het rechter armsgat. Keer de mouwen weer met de goede kant naar buiten. Stik het uiteinde van beide mouwen door op 1 cm vanaf de rand.

Stik de naden van de halsnaad, de voorkant en de onderkant door op 1 cm vanaf de rand. Start met naaien vanaf de linker schoudernaad langs de halsnaad naar de linker voorkant. Dan naar beneden naar de onderkant van de jas. Vervolgens langs de onderkant van de jas naar de rechter voorkant, langs de zijkant omhoog en langs de halsnaad naar de rechter schoudernaad.

Naai de knoopsgaten op het linker voorpand en torn open met een tornmesje. Naai de knopen met de hand stevig vast.

© de dromenfabriek
niet bestemd voor commercieel gebruik

12 opmerkingen:

 1. Tjonge, een patroon voor een heuse jas! Geen idee of ik ooit de moed heb om aan een dergelijk project te beginnen, maar in een patroon is dus alvast voorzien. Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oooh via google kom ik op jouw patroon! Wauw! Ik ga hem opslaan en wie weet nog een keer gebruiken! Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben via via op je blogje terecht gekomen en ik vind het echt een leuke en interessante blog. Dit patroontje van het winterjasje vind ik helemaal het einde en ben dan ook direct aan de slag gegaan dit is het dan geworden: http://creativebynirphania.blogspot.be/2012/09/winterjasje-voor-sofie.html ik heb er wel de sierzakjes niet opgezet want ik was het eerlijk gezegt vergeten (bloos).
  Heel erg bedankt voor het delen van die patroontjes, er zijn er zeker nog dat ik ga maken!! Ik heb ook een linkje van je blog op mijn pagina met tutorials gezet.

  Vele lieve groetjes
  Fannytje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo,
  Ook ik heb het jasje gemaakt, hier een foto:
  https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/246533_482482545119751_973735223_n.jpg
  Ook zonder zakjes, want vond dat mooier voor deze toch al vrij drukke stof.
  Het patroon en de uitleg was zeer goed te volgen. Bedankt! Een kleine opmerking (kan nuttig zijn voor wie het jasje ook wil maken): de omtrek van de mouwen (schouder) is net iets kleiner dan het armsgat in de jas. Je kan de mouwen dus beter iets uitvergroten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hierbij een fotootje van de tweede versie. Met wat extra folliekes (een paspelbandje en in de mouwen een extra laagje van die stof waarmee ze mantels voeren, zodat de armpjes er makkelijker door te halen zijn.)
  https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/68474_484247241609948_797657936_n.jpg

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb een aantal weken terugje blog ontdekt en ben helemaal verslaafd. Echt gigantisch bedant voor al je leuke patroontjes. Heb er al een hele hoop van uitgeprobeerd. Dit jasje heb ik net af (Alleen nog leuke knopen gaan uitzoeken). http://mijnparadijsje.blogspot.be/2012/10/winterjasje.html
  Dank je wel om alles te delen met ons :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. http://wiekswereld.blogspot.nl/2012/10/herfstjasje.html
  Dankjewel voor het delen van je patronen, het jasje is een groot succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Even een vraagje: Op het patroon van het voorpand staat een lange stippellijn, is dit omdat links minder breed is dan rechts? Of is dit gewoon een aanduiding waar de knopen komen? of ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een aanduiding waar de knopen komen.

   Verwijderen
  2. Heb je een idee hoe je dit prachtige jasje omzet in een maatje 104?

   Verwijderen
 9. Ik heb dit al gemaakt maar zou ook graag eentje voor mijn dochter van 2.5j maken. Is er een patroon hiervoor? Of hoeveel extra moet ik rekenen op dit patroon? Merci

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zou dit patroon kunnen gebruiken:
   http://smalldreamfactory.blogspot.nl/2012/11/free-pattern-toddler-jacket-size-2t.html

   Verwijderen