Naaipatroon knuffel zwaan

Foto credits:  Bernadette van poppenvrienden.

Materialen:
* Effen stof (40 cm bij 60 cm)
* Bedrukte stof (30 cm bij 20 cm)
* Oranje vilt (snavel)
* Bruin vilt (ogen)
* Donkergeel vilt (12 cm bij 12 cm) (poten)
* Borduurgaren (donkergeel)
* Vulling (bijvoorbeeld wol, kapok, poppenvulling)

Werkbeschrijving:

Het naaipatroon is verkrijgbaar in mijn webshop

Knip alle delen uit de stof, met uitzondering van het verendek van de zwaan. Trek de contour van het patroon over op de stof met behulp van een Aqua Trickmarker (een viltstift waarvan de inkt oplost in water).

Start met de poten van de zwaan, deze bestaan uit twee lagen vilt. Naai beide lagen met borduurgaren met een festonsteek aan elkaar.

Naai de inkepingen van de onderzijde van de zwaan dicht. Positioneer de poten van zwaan aan de onderkant van de zwaan en naai aan de binnenkant over de breedte vast. Naai een paar keer over de poten heen, zodat ze goed vast zitten. Speld onderzijde en bovenzijde van de zwaan binnenste buiten op elkaar en naai vast. Keer binnenste buiten. Het resultaat is te zien op het plaatje hieronder.

Foto credits:  Bernadette van poppenvrienden.

Maak nu het hoofd van de zwaan. Leg de twee delen vilt voor de snavel op elkaar en naai vast. Doe hetzelfde voor het hoofd van de zwaan. Zowel de snavel als het hoofd zijn nu binnenste buiten. Positioneer de snavel op het hoofd, waarbij het hoofd verticaal gepositioneerd is en de snavel horizontaal gepositioneerd is en naai met de hand vast. Keer binnenste buiten.

Het verendek van de zwaan bestaat uit twee delen. Rimpel de stof voor de bovenzijde om de drie cm over de gehele breedte en speld vast. Leg de onderzijde van het verendek op de gerimpelde stof en trek op deze zijde het patroon over met behulp van een Aqua Trickmarker. Speld bovenkant en onderkant op elkaar en naai met de hand vast. Hou zes cm open aan de achterkant van de staart om binnenste buiten te kunnen keren. Haal alle spelden uit het werkstuk en keer binnenste buiten. Naai tevens de opening dicht.

Rimpel de bovenkant van het verendek weer om de drie cm en speld in het midden vast. Voor het beste effect valt elke vouw nu precies tussen de vouwen aan de zijkant van het verendek. Naai met de hand over het midden het verendek op de rug van de zwaan. Zo bevestig je het verendek op de zwaan en verdeel je het verendek tevens visueel in twee vleugels. Naai ook de zijkanten van het verendek met de hand vast op de rug van de zwaan.

Vul het hoofd en het lichaam van de zwaan met de vulling en naai beide helften met de hand op elkaar.

Borduur met naaigaren de ogen van de zwaan op het vilt zoals weergegeven in het plaatje hiernaast. Naai met de hand het vilt (ogen en neus van de zwaan) vast.

Foto credits:  Bernadette van poppenvrienden.

© de dromenfabriek
niet bestemd voor commercieel gebruik

1 opmerking:

  1. Is dit patroon van jou:-)! Ik heb 2 zwarte zwanen gemaakt van dat patroon, geweldig mooi (ook al zeg ik het zelf haha!! Jammer dat ik niet even een fotootje kan sturen hier, maar het staat wel op pinterest: https://nl.pinterest.com/pin/173951604332072018/

    BeantwoordenVerwijderen