Gratis naaipatroon zomers jurkje
Dit jurkje is een zomerse variant op het A-lijn jurkje. Het jurkje is enkellaags en sluit aan de achterzijde met knoopjes. Voor dit jurkje gebruikte ik een hele dunne, soepel vallende stof. De stof kocht ik op de markt. Als iemand weet wie de ontwerper is, hoor ik het graag.

Materialen:
* Dunne soepel vallende stof (Katoen/ Zijde)
   112 cm bij 46 cm (maat 56 t/m 98)
   112 cm bij 92 cm (maat 104 t/m 128
   112 cm x 138 cm (maat 134 t/m 146
* Reep stof (4,5 cm breed) om de hals en armsgaten af te werken.
* Knopen ( - ⌀ 1 cm )

Werkbeschrijving:
Download het gratis naaipatroon in een van onderstaande maten:

(maat 56) (1 - 2 maanden)
(maat 62) (2 - 4 maanden)
(maat 68) (4 - 6 maanden)
(maat 74) (6 - 9 maanden)
(maat 80) (9 - 12 maanden)
(maat 86) (1 - 1 1/2 jaar)
(maat 92) (2 jaar)
(maat 98) (3 jaar)

Het naaipatroon in de maten 104 t/m 146 is verkrijgbaar in mijn webshop.

Om een plaatje uit het stappenplan uit te vergroten kan je eenmaal op het betreffende plaatje klikken met je muis.

Stap 1: Het patroon overnemen op de stof.
Print het patroon horizontaal (liggend) op A4-papier op 100% (ware grootte).  Een instructievideo voor het downloaden en uitprinten van het patroon vind je hier.

Neem het patroon van het voorpand en het patroon voor het achterpand met een aqua trickmarker over op de achterzijde van de stof. (Laat de verlenging van het achterpand voor de knoopsluiting achterwege.) Het patroon is zonder naadtoeslag. Hou over het algemeen een naadtoeslag van 1 cm aan. Voeg aan de onderkant van het jurkje een naadtoeslag van 2 cm toe. Teken de hals en de armsgaten zonder naadtoeslag.


Stap 2: Het knippen van de stof.
Knip het voorpand en het achterpand uit de stof.


Stap 3: Armsgaten afwerken.
Werk de armsgaten af met een reep stof van 4 cm breed. Leg de reep stof met de goed kant op de achterkant van de stof. Naai vast. Naai met je naaivoet langs de rand van de stof.


Stap 4: Armsgaten afwerken.
Sla de reep stof om naar de andere zijde van de stof. Sla nogmaals dubbel en speld vast. Naai dicht langs de vouwrand vast. Knip de overtollige stof af.

Stap 5: Speld het voorpand op het achterpand.
Leg het voorpand op het achterpand, met de goede kanten op elkaar en speld vast.

Stap 6: Naai de schoudernaden en de zijnaden.
Naai schoudernaden en naai de zijnaden. Gebruik een tweelingnaald en een rechte steek. Of gebruik een enkele naald en werk de zijkant af met een zigzag steek.

Stap 7: Vouw de onderkant van het jurkje naar binnen.
Vouw de onderkant van het jurkje naar binnen en speld vast rondom vast.

Stap 8: Onderkant vast naaien.
Keer het jurkje met de goede kant naar buiten en naai de onderkant van het jurkje vast op 2 cm vanaf de rand. Gebruik een tweelingnaald en een rechte steek.

Stap 9: Knip het achterpand in.
Teken de middennaad van het achterpand met een aqua trickmarker op de achterzijde van de stof. Knip het achterpand ten minste 14 centimeter in. Pas het jurkje aan en kijk of het jurkje gemakkelijk aan te trekken is. Knip anders het jurkje nog verder in. De kleinere maten zal je verder in moeten knippen dan de grotere maten. Is het jurkje een cadeautje? Knip dan het achterpand in zijn geheel doormidden.

Zelf maakte ik van dit patroon ook een jurkje met knoopjes aan de voorzijde. Wil je de knoopjes aan de voorzijde, knip dan het voorpand in i.p.v. het achterpand.

Stap 10: Knip het achterpand in.
Trek twee lijnen op 0,8 millimeter van de naad. Knip het achterpand schuin naar beneden in tot de lijn.

Stap 11: Naadtoeslag beleg naar binnen vouwen.
Teken twee rechthoeken van 3 cm breed op de achterzijde van de stof. De lengte van de rechthoeken is gelijk aan hoeveel centimeter je de stof bij stap negen hebt ingeknipt. Teken de middennnaad, zodat er twee rechthoeken van 1,5 cm breed ontstaan. Voeg 1 cm naadtoeslag toe. Knip de twee belegdelen uit de stof.

Vouw de naadtoeslag van het beleg aan de onderzijde, de linkerzijde en de rechterzijde naar binnen en speld vast.

Stap 12: Beleg vast spelden aan het achterpand.
Vouw het beleg nogmaals in de lengte dubbel en speld vast aan de linker of rechter helft het achterpand. Het beleg komt voor 50% over de stof van de rugpand en steekt voor 50% uit, zodat je een overlap krijgt.

Stap 13: Naai vast.
Naai vast. Herhaal stap 11 t/m 13 voor het andere belegdeel.

Stap 14: Halsboordje naaien.
Naai de reep stof voor het halsboordje vast aan de binnenzijde van het jurkje. Naai met de naaivoet langs de rand van de stof.
Stap 15: Uiteinden halsboordje vast naaien.
Vouw de reep stof voor het halsboordje bij de uiteinden tweemaal dubbel en naai met een enkele naald dicht langs het beleg vast. Knip de overtollige stof aan beide kanten van het beleg af.

Stap 16: Halsboordje naaien.
Vouw het halsboordje naar de buitenkant van het jurkje. Vouw dubbel en speld vast. Naai dicht langs de vouwrand vast.

Stap 17: Knoopsgaten naaien.
Naai de knoopsgaten op het bovenste belegdeel en torn open met een tornmesje.

Stap 18: Knopen vast naaien.
Naai tenslotte met de hand de knopen stevig vast op het beleg.

© de dromenfabriek
niet bestemd voor commercieel gebruik

10 opmerkingen:

 1. Goedenavond,
  Bedankt voor de prachtige website met patronen.
  Nu ben ik het zomerse jurkje aan het maken en loop ik vast bij stap 10. Bij stap 9 heb ik het achterpand 21 cm. ingeknipt en ik heb 2 lijnen van 0,8 mm hieraan getekend. Moet ik deze lijnen ook inknippen? Of zijn die lijnen enkel bedoeld om het schuine lijntje te knippen? Zo ja, hoeveel graden moet dit schuine knipje zijn? Alvast bedankt voor uw hulp! Groet, Inge

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Inge, de lijntjes zijn bedoeld als hulplijnen, om het schuine lijntje te knippen en om bij stap 12 het beleg te positioneren.

   Succes!

   Verwijderen
 2. Hoi,
  geweldig patroon! Is de halsboord nou open aan de achterkant? Dat stukje snap ik niet helemaal met het beleg en de halsopening. alvast bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo,

  Als beginner heb ik het patroon goed kunnen volgen, maar ik loop helaas vast bij stap 15. Ik begrijp niet hoe ik de stof tweemaal dubbel moet vouwen (in de lengte of in de breedte?), waar/hoe ik deze dan vast moet naaien en welke overtollige stof ik dan af kan knippen. Hoe ik mijn aangenaaide reep stof voor het halsboordje ook probeer te vouwen, ik kom er helaas niet uit...

  Alvast bedankt voor het antwoorden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij de jongensblouse stap 18 t/m 21 staat het betet uitgelegd.http://dedroomfabriek.blogspot.nl/2011/06/gratis-patroon-blouse-maat-86.html?m=1

   Verwijderen
 4. Ben je zo dankbaar! Dit patroon en wintervariant al meerdere keren gebruikt! Valt super op maat en met veelzijdige stofjes te gebruiken. Groetjes Esther en Robin-Ize

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hallo,

  Mooi jurkje en ben er druk mee bezig.
  Ik heb nu stap 9 gedaan en heb de 0,8mm getekend aan beide zijde. Maar nu loop ik vast... Knip het achterpand schuin naar beneden in tot de lijn. Welke lijn en moet ik dan knippen op de 0,8mm lijn?
  alvast bedankt voor de hulp

  groet Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je knipt het achterpand ten minste 14 centimeter in. Daarna knip je schuin naar beneden naar links of naar rechts tot de 0,8 mm lijn.

   Hier staat een en ander ook uitgelegd: http://rachelwrite.wordpress.com/2010/05/19/placket-tutorial/

   Succes!

   Verwijderen
 6. Hallo,

  heel graag ga ik aan de slag met dit zomerjurkje mt 86. Echter is het patroon in de link gelijk aan dat van de wintervariant. Klopt dat? Op de foto's van het zomerjurkje lijkt het niet om een sluiting met knopen aan de bovenkant te gaan, het patroon geeft dit wel aan. Kunt u dit toelichten?

  Bedankt, een enthousiaste beginnende naaister;-) Inge

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Inge,

   Ja, klopt, ik naaide dit jurkje voor mijn dochter en ik heb er een werkbeschrijving bij gemaakt. Het patroon heb ik niet aangepast. Je kan bij het patroon de flapjes aan de bovenzijde achterwege laten.

   Verwijderen