Zelf je eigen stof ontwerpen


In deze blogpost zal ik uitleggen hoe je een foto omzet naar een repeterend patroon met behulp van de gratis software Gimp (Photoshop) en Inkscape (Illustrator).

Stap 1: Kies een foto uit.
Kies een foto uit waarvan je een element wil laten repeteren tot een patroon. Het kan één element zijn, zoals een bloem, maar het kan ook een foto zijn als deze, waar al een bepaalde repetitie in zit.

Stap 2: Knip het element uit.
Knip het element uit met behulp van het fotobewerkprogramma Gimp (Photoshop).

Zet eerst de laag om naar transparant (Laag -> Transparantie -> Alfakanaal toevoegen). Knip het element uit met de lasso-tool. Sla de afbeelding op als een PNG-bestand. PNG-bestanden ondersteunen transparantie.

Stap 3: Importeer het bestand in Inkscape
Importeer het bestand in Inkscape (Illustrator) (File -> Import). Maak een transparant vierkant op de achtergrond. Selecteer beiden en converteer naar een patroon. (Object -> Pattern -> Objects to Pattern).

Stap 4: Kies de Node tool uit de werkbalk.
Dupliceer het patroon (Edit -> Duplicate) en kies de Node tool uit de werkbalk. Je ziet nu dat rechts bovenin het patroon en vierkantje ontstaat.

Stap 5: Bekijk wat het beste resultaat geeft.
Door het vierkantje aan te klikken kan je het patroon op een andere manier in het veld plaatsen. Het geweldige van deze tool is dat het patroon verschoven kan worden, maar dat de randen van het patroon, als je ze als tegels aan elkaar ligt, altijd blijven aansluiten.

Stap 6: Het patroon verschuiven met de node tool.
Verschuif het patroon met behulp van de Node tool.
Stap 7: Breng het verschoven patroon naar de achtergrond.
Selecteer het patroon en breng naar de achtergrond (Object -> Lower to bottom).

Stap 8: Herhaal stap vier tot en met zeven.
Om bovenstaand patroon te maken, dupliceerde ik steeds het patroon. Vervolgens verschoof ik het patroon met de node tool. Daarna bracht ik het naar de achtergrond. Ik gebruikte alle vier de opties die te zien zijn in stap vijf om dit patroon te maken.

Selecteer vervolgens alle gemaakte lagen en converteer naar een patroon. (Object -> Pattern -> Objects to Pattern)

Stap 10: Rechthoek maken
Maak een rechthoek die precies de afmeting heeft van de stof die je wilt bedrukken. Als je een rechthoek maakt en deze selecteert kan je in de menubalk bovenin bij W (width) de breedte invoeren en bij H (hight) de hoogte invoeren. Je kan in het uitklapmenu kiezen om de maten in centimenters in te voeren. Selecteer de rechthoek en vul deze met het patroon.

Stap 11: Exporteer als PNG-bestand.
Voeg eventueel nog een rechthoek met bijpassende kleur toe om als biais te verwerken. Selecteer beide rechthoeken en exporteer als PNG-bestand met een resolutie van 180 dpi (File -> Export bitmap). Om het bestand kleiner te maken open je het PNG-bestand in Gimp en sla je het op als een JPG-bestand.


De stof liet ik printen bij Passion Prints op de stof Polyamide Malaga Mat.

© de dromenfabriek
niet bestemd voor commercieel gebruik

4 opmerkingen:

  1. Ik had nog nooit van Gimp gehoord, bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de uitleg, dit wil ik echt wel eens gaan proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ah, dat is nog niet niks! Maar dank voor de uitleg, misschien komt het er nog eens van :)

    BeantwoordenVerwijderen