Gratis patroon tricot jurkje met enveloppehals maat 56 t/m 74

Materialen:
* Tricot Znok Design - Bambi (jurkje)
   100 cm bij 30 cm - (maat 56)
   100 cm bij 35 cm - (maat 62)
   110 cm bij 40 cm - (maat 68)
   130 cm bij 50 cm - (maat 74)
* Boordstof 4,5 cm breed (boordje)

Kledingmaat kiezen:
De kledingmaat staat gelijk aan de lengte van je kind zonder schoenen. Neem altijd een maat groter dan de lengte van je kind, tenzij de lengte precies overeenkomt met de kledingmaat. Voor kinderen bestaan er geen maten small, medium, large en extra large. Sommige merken zoals Hema vallen ruim, terwijl andere merken zoals Bengh smal vallen. Deze patronen vallen als een medium. Is je kindje breder dan gemiddeld neem dan een maat groter en verkort de uiteinden van de mouwen met 1 à 1,5 cm.

Werkbeschrijving:
Download het gratis naaipatroon in een van onderstaande maten:

(maat 56) (1 - 2 maanden)
(maat 62) (2 - 4 maanden)
(maat 68) (4 - 6 maanden)
(maat 74) (6 - 9 maanden)

Bij het werken met stretch stoffen is het belangrijk dat je de stof tijdens het naaien niet uitrekt. Gebruik bij het naaien van stretch stoffen een stretchnaald en een stretchsteek. Bij deze longsleeve worden alle naden gestikt met een tweelingnaald.

Om een plaatje uit het stappenplan uit te vergroten kan je eenmaal op het betreffende plaatje klikken met je muis.

Stap 1: Het patroon tekenen op de stof.
Print het patroon horizontaal (liggend) op A4-papier op 100% (ware grootte).  Een instructievideo voor het downloaden en uitprinten van het patroon vind je hier.

Neem het patroon met een aqua trickmarker over op de achterzijde van het tricot. Het patroon is zonder naadtoeslag. Hou over het algemeen een naadtoeslag van 1 cm aan. Teken de hals, de onderkant van de mouwen en de onderkant van het jurkje zonder naadtoeslag.

Stap 2: Het knippen van de stof.
Knip het voorpand, het achterpand en de mouwen uit het tricot.

Stap 3: halsboordje naaien.
Naai de boorstof vast aan de binnenzijde van het voorpand op circa 1 cm vanaf de rand. Trek hierbij de boordstof uit tijdens het naaien, maar zorg ervoor dat het jurkje niet uitgerekt wordt. Herhaal voor het achterpand van het jurkje.

Stap 4: halsboordje naaien.
Vouw de boordstof naar de buitenkant van het jurkje. Vouw dubbel en speld over de gehele lengte vast. Naai dicht langs de vouwrand vast.

Stap 5: Onderkant jurkje afwerken met boordstof.
Naai de boordstof vast aan de onderzijde van het voorpand op circa 1 cm vanaf de rand. Trek hierbij de boordstof uit tijdens het naaien, maar zorg ervoor dat het jurkje niet uitgerekt wordt. Herhaal voor het achterpand.

Stap 6: Onderkant jurkje afwerken met boordstof.
Vouw de boordstof naar de buitenkant van het jurkje. Vouw dubbel en speld vast over de gehele lengte. Naai dicht langs de vouwrand vast.

Stap 7: deel schoudernaad vast naaien.
Leg bij de schouders het achterpand over het voorpand en naai dit deel van de schoudernaad alvast vast.
Stap 8: naai de zijnaden van het jurkje.
Leg het voorpand op het achterpand, met de goede kanten op elkaar. Naai de zijnaden.

Stap 9: Uiteinden mouwen afwerken met biais.
Naai het boordje vast aan de onderzijde van de mouwen op circa 1 cm vanaf de rand. Trek hierbij de boordstof uit tijdens het naaien, maar zorg ervoor dat de mouw niet uitgerekt wordt.

Vouw de boordstof naar de buitenkant van de stof. Vouw dubbel en speld vast over de gehele lengte. Naai dicht langs de vouwrand vast.

Stap 10: armsgaten jurkje naaien.
Speld de bovenkant van de rechter mouw op het rechter armsgat, met de goede kanten op elkaar en naai vast.

Stap 11: mouw met de goede kant naar buiten keren.
Keer de mouw met de goede kant naar buiten.

Stap 12: Zijkant van de mouw vast spelden.
Keer het jurkje binnenste buiten en speld de zijkanten van de mouw op elkaar.

Stap 13: Zijkant van de mouw vast naaien.
Naai de zijkant van de mouw.

Stap 14: Keer het jurkje met de goede kant naar buiten.
Keer het jurkje met de goede kant naar buiten.  Herhaal stap 10 tot en met stap 14 voor de andere mouw.

Het patroon aanpassen (breder of smaller maken):
Is je kind smaller dan gemiddeld, neem dan een kledingmaat kleiner en verleng de mouwen en de onderkant van het jurkje met à 1,5 cm. Is je kindje breder dan gemiddeld, neem dan een maat groter en verkort de uiteinden van de mouwen en de onderkant van het jurkje met 1 à 1,5 cm. (Voor de kleinere maten hou je 1 cm aan, voor de grotere maten hou je 1,5 cm aan.) 

© de dromenfabriek
niet bestemd voor commercieel gebruik

8 opmerkingen:

 1. Wat een geweldig jurkje! Jammer dat je hem niet in je webshop verkoopt. (Ben niet zo'n gevorderde naaister..:( ) Mijn complimenten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo,

  ik kan het patroon maat 56 of 62 niet openen.. alleen maat 74 lukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super bedankt voor het delen van je duidelijke uitleg en patroon. Jammer dat ik geen resultaat foto mee kan sturen maar hij is goed gelukt al zeg ik het zelf. Nogmaals bedankt en ik kijk uit naar meer patroontjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik las ergens dat je de mouw gewoon kunt verkorten, maar als beginnend naaister heb ik geen idee hoeveel cm ik dan moet aanhouden?
  Wat is het advies voor korte mouwen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor een jurkje met korte mouwen, zou ik de mouw inkorten tot 1 a 2 cm onder de oksel.

   Verwijderen
 5. Hallo, in maat 74 krijg ik een patroon met beleg, maar ik krijg bij de werkbeschrijving komt het beleg helemaal niet voor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, van het tricot jurkje staan er twee versies op mijn blog: Als je het patroon op deze pagina download, krijg je het jurkje met enveloppehals. Op deze pagina (http://www.dedromenfabriek.com/2014/01/gratis-patroon-tricot-jurkje.html) kan je het jurkje met beleg downloaden. De werkbeschrijving daarvoor vind je hier: http://www.dedromenfabriek.com/2016/10/gratis-patroon-tricot-jurkje-met-lange.html

   Verwijderen