Gratis naaipatroon dames cocktailkleding

Materialen:
* Effen stof (circa 75 cm bij 200 cm)
* Deelbare rits (circa 50 cm lang)
* Elastiek (circa 0.8 cm breed en 80 cm lang)

Werkbeschrijving:
Knip uit de stof een reep van minimaal 180 cm lengte bij 11,5 cm breedte. Vouw aan beide zijden de stof tweemaal 1 cm naar binnen en speld vast zodat je een reep stof van 180 cm lang bij 7.5 cm breed overhoudt. Bepaal de lengte van de reep stof door deze om te hangen zoals op het plaatje hiernaast is weergegeven. Teken de juiste maat (circa 140 cm) af op de stof met behulp van een aqua trickmarker. Houdt aan beide zijden 2 cm speling voor de afwerking van de stof. Vouw de uiteinden van de stof tweemaal 1 cm naar binnen en speld vast. Hang de reep stof nogmaals om en bepaal de juiste lengte van de deelbare rits (circa 50 cm). Speld de rits aan beide zijden vast aan de reep stof en rits de rits los. Naai de rondom dubbel omgeslagen stof (inclusief het gedeelte met de rits) vast.

Knip zes repen
stof van 90 cm lang bij 11.5 cm breed. Knip één reep stof van 90 cm lang bij 8 cm breed. Vouw aan beide zijden de stof tweemaal 1 cm naar binnen en speld vast. Vouw in één reep stof van 11.5 cm breed, het elastiek mee naar binnen en speld vast. Je hebt nu zes repen stof van 90 cm bij 7.5 cm breed en één reep stof van 90 cm bij 4 cm breed.

Speld vier repen stof van 7.5 cm breed steeds met 2 cm overlap op elkaar, waarbij steeds de bovenste reep stof over de reep stof daaronder heen valt. De reep stof met het elastiek komt bovenaan. Speld de overige twee brede repen stof op dezelfde wijze aan elkaar. Hieronder komt de smalle reep stof zonder overlap. Meet nu ruim de maat af van het bovenste gedeelte en het onderste gedeelte en knip de overtollige stof af. De eindmaat van de repen stof komt op ongeveer 65 cm.

Haal de repen stof van het onderste gedeelte weer van elkaar. Naai eerst de omgeslagen stof van de smalle reep vast met een afwijkende kleur. Naai de omgeslagen stof van de twee brede repen vast met een kleur die wegvalt tegen de kleur van de stof. Speld de drie repen stof weer op elkaar en naai aan elkaar vast. Naai het onderste gedeelte aan het ruggedeelte vast.

Haal de repen stof van het bovenste gedeelte weer van elkaar. Naai de omgeslagen stof van de vier repen vast met een kleur die wegvalt tegen de kleur van de stof. Speld de vier repen stof weer op elkaar en naai aan elkaar vast. Naai het bovenste gedeelte ten slotte aan het ruggedeelte vast. Trek het elastiek wat strakker en naai vast. Let op: het onderste en bovenste gedeelte worden niet aan elkaar vast gemaakt.
Je kan ten slotte nog een kleine rechte plooi op de rugzijde aan beide zijden van het bovenste gedeelte naaien.

© de droomfabriek
niet bestemd voor commercieel gebruik